Het glas van mijn zonnepanelen is kapot, wat nu?

Zonnepanelen kunnen tegen een serieus stootje, maar na een zware storm is het mogelijk dat je panelen toch beschadigd raken. Merk je schade of een barst door hevige wind of door een stevige hagelbui? Dan doe je er goed aan om de panelen zo snel mogelijk door een professional te laten controleren. Op basis van deze info kan je beslissen of je jouw zonnepanelen beter laat repareren of vervangen. 

Zonnepanelen repareren

Stel: je zonnepanelen hebben schade geleden door vallende takken, hagel of hevige wind, maar de cellen in de panelen produceren nog steeds elektriciteit. Dan is het goedkoper om de zonnepanelen te laten repareren.

Dankzij een professionele reparatie zijn je zonnepanelen in no-time weer gebruiksklaar en kan je weer volop genieten van je zelfgeproduceerde zonne-energie. De structuur en het uitzicht van je zonnepanelen blijven gewoon hetzelfde: de lengte, breedte en framehoogte blijven behouden en ook de stroom en spanning blijft ongewijzigd. Maar het allergrootste voordeel is dat een reparatie de goedkoopste manier is om je zonnepanelen weer aan de praat te krijgen. 

Zonnepanelen vervangen

Merk je dat jouw zonnepanelen (zo goed als) geen energie meer produceren, dan is de kans groot dat de zonnecellen onder de glazenbehuizing beschadigd zijn. In dit geval is het aan te raden om zo snel mogelijk een professionele installateur van zonnepanelen in te schakelen. Bij het vervangen van beschadigde zonnepanelen is het belangrijk om op twee zaken te letten:

  1. Voorzie elke string van identieke panelen met dezelfde of een betere prestatie, zo kunnen jouw zonnepanelen optimaal energie produceren. 
  2. Combineer nooit zonnepanelen met verschillende cellentechnologie.

Zonnepanelen optimaliseren

Indien je beslist om het defecte zonnepaneel te vervangen door een nieuw identiek paneel, is het belangrijk om te weten dat het potentieel van het nieuwe paneel niet ten volle benut zal worden. Nieuwe panelen zijn namelijk performanter dan oudere panelen, die geleidelijk aan afnemen in rendement. Maar de stroom in een string wordt altijd bepaald wordt door het paneel met de kleinste Wp (watt piek), in dit geval de oudere zonnepanelen.

Bijvoorbeeld: Vervang je een bestaand 250 Wp zonnepaneel door een nieuw 300 Wp paneel, dan zal er geen 300 Wp maar 250 Wp geproduceerd worden.

Dit kan gemakkelijk verholpen worden door een optimizer te plaatsen onder elk ouder zonnepaneel. Zo’n optimizer zorgt er namelijk voor dat de stroom opgetrokken wordt tot het niveau van het nieuwste – en meest performante – zonnepaneel, met als gevolg een optimale en duidelijke hogere energieproductie.